تاریخ انتشار: | 1403/05/08 |
تحویل لست مایل، مرحله نهایی تحویل کالا از یک انبار محلی یا مرکز توزیع به مقصد نهایی مصرفکننده است و بخش مهمی از زنجیره ارزش در صنعت پست و لجستیک تلقی میشود، زیرا موفقیت یا شکست کل فرآیند را تعیین میکند.
تحویل لست مایل همچنین یکی از گرانترین بخشهای فرآیند تحویل است که ۵۳درصد از کل هزینه تحویل را به خود اختصاص میدهد. مدیریت کارآمد لست مایل بسیار دشوار است. زیرا بستهها از زمانی که آخرین نقطه توزیع را ترک میکنند تا زمانی که به مقصد تحویل خود برسند، با موانع متعددی روبهرو میشوند. بههمین دلیل، شرکتهای پست و لجستیک بهطور فزایندهای پذیرای راهحلهای مبتنی بر فناوری مانند لاکر هوشمند شدهاند. برای آشنا شدن با این مفهوم و مزایای آن تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
لاکر هوشمند در اصل یک صندوق پستی خودکار است که به کاربر اجازه میدهد بستهها را در هر زمانی از روز تحویل بگیرد. این کمدها از سه عنصر کلیدی تشکیل شدهاند:
• سختافزار: اجزای فیزیکی لاکر مانند ماشینهای ARM، صفحه نمایش، اسکنر، آنتن شبکه، دوربینهای نظارتی، دستگاههای POS و تجهیزات صوتی.
• نرمافزار کاربری: رابط کاربری که ماموران تحویل و گیرندهها با استفاده از آن میتوانند کارهایی را مانند ورود به سیستم، ارسال و دریافت بسته، پرداختها و حتی کار با لاکر هوشمند از راه دور انجام دهند.
• نرمافزار مدیریت: سیستم پشت صحنه (Back end) که وظیفه مدیریت لاکر و بسته را دارد و همچنین نیازهای ضروری تجاری مانند مسیریابی شبکه و تجزیه و تحلیل میزان استفاده از لاکر را اداره میکند.
لاکرهای هوشمند در تمام روزهای هفته و ۲۴ ساعته در حال کار هستند و زمان جمعآوری و تحویل را انعطافپذیر میکنند.
لاکرهای هوشمند هزینه تحویل در خانه را کاهش میدهند، زیرا معمولا در مکانهای مرکزی مانند مغازهها، ادارهها و نزدیک مناطق مسکونی قرار دارند. یکی دیگر از مزایای لاکرهای هوشمند این است که میتوان آنها را سفارشی و مبتنی بر فضای ابری کرد و گزینههایی را برای بازیابی بسته تعیین کرد.
نحوه کار با لاکرهای هوشمند بسیار ساده است:
1. تحویل بسته
گیرنده اطلاعاتی را در برنامه اداره پست خود دریافت میکند که نشاندهنده رسیدن بسته و کد QR موردنیاز برای تحویل گرفتن آن است. گیرنده سپس میتواند کد را در لاکر اسکن کرده و در آن را باز کند.
2. ارسال بسته
کاربر از طریق کد QR به قابلیت ارسال دسترسی پیدا میکند. او باید اطلاعات حمل و نقل را تکمیل کند و بسته را داخل لاکر بگذارد. سپس، تاییدیه ارسال بسته را در آدرس ایمیل خود دریافت خواهد کرد.
3. دریافت مکاتبات امضاشده
برای دریافت این نوع اسناد، مثلا نامه ثبتشده که مستلزم تایید دریافت است، از طریق یک اعلان (Notification) در برنامه اداره پست از گیرنده خواسته میشود که نامه را با امضای دیجیتال از راه دور بپذیرد تا کد QR برداشت را دریافت کند. برای دریافت مکاتبات امضاشده، کاربران باید هویت دیجیتال خود را تایید کنند.
4. پرداخت
کاربر از طریق کد QR وارد لاکر هوشمند میشود و به عملکرد پرداخت دسترسی پیدا میکند. روش پرداخت ممکن است دیجیتال یا فیزیکی باشد. کاربر تایید پرداخت را از طریق ایمیل دریافت میکند.
مثالهایی از کاربرد لاکرهای هوشمند در لست مایل
لاکرهای دیجیتال که سالها در بخش خصوصی مورد استفاده قرار میگرفتند، به راهحلی برای دولتها برای بهینهسازی تحرک و حملونقل شهری تبدیل شدهاند.
این پروژه که در شهر والنسیای اسپانیا انجام شد، در چارچوب پروژه اروپایی SPROUT طراحی شده است و در آن بهجای ارسال بستهها به خانههای مشتریان، از رفتوآمد شهروندان استفاده میشود. با اجرای لاکرهای هوشمند در ایستگاههای مترو، میتوان تعداد زیادی بسته را تنها با یک توقف در لاکرهای نصبشده تحویل داد.
نتایج این پروژه نشان داد که لاکرهای دیجیتال پویایی و تحرک شهر را افزایش میدهند و به کاهش تراکم ترافیک و انتشار گازهای گلخانهای (GHG) کمک میکنند. بهطور خاص، این لاکرها استفاده از ایستگاه مترو را بهعنوان نقطه جمعآوری بستهها ترویج کردند و در نتیجه تعداد وسایل نقلیه لست مایل را در شهر کاهش دادند.
INDIMO یک پروژه اروپایی با هدف تضمین بهرهمندی تمامی اعضای جامعه از خدمات پویایی دیجیتال بود. در این پروژه، از لاکرهای هوشمند برای بهبود فراگیری و گسترش خدمات متعدد به افراد مسن و خارجیها در منطقه روستایی بولونیا، ایتالیا استفاده شد.
جوامع روستایی که دور از مراکز شهری قرار دارند، در مقایسه با شهرها به خدمات مشابهی دسترسی ندارند. پیادهسازی لاکرهای دیجیتال این پتانسیل را دارد که سطح خدمات را در این جوامع بهمیزان زیادی ارتقا دهد.
لاکر هوشمند خدمات بسیاری را برای کاربران فراهم کرد، از جمله ارسال و جمعآوری بستههای پستی و پرداخت قبض .
استفاده از لاکرهای هوشمند در پست و لجستیک بدون شک مزایای بسیار زیادی برای مشتریان و شرکتها خواهد داشت. بااینحال، نباید فراموش کرد که فرایند پیادهسازی آن چالشهای منحصربهفرد خود را دارد. این موانع اگرچه قابلتوجه هستند، با آگاهی درست و تلاش بهراحتی میتوان آنها را حل کرد. در مرحله اول، داشتن آگاهی کامل از ساختار و نحوه کارکرد لاکرهای هوشمند هنگام پیادهسازی آنها ضروری است.
برای شرکتهای پست و لجستیک سنتی، چشمانداز ادغام لاکرهای هوشمند در زنجیره ارزش دلهرهآور است. با توجه به هزینه اولیه، نیاز به دانش فنی و همچنین نرخ بازگشت سرمایه، این نگرانی قابل درک است. همچنین اجرای لاکر هوشمند در بعضی از مناطق با چالشهای دیگری نیز روبهرو است، از جمله درک ضعیف از فناوریهای جدید و خدمات مرتبط، سطوح پایین دیجیتالیسازی و خدمات محدود حملونقل عمومی.
دیجیتالی شدن بهعنوان یک عامل متمایزکننده برای بازیگران عرصه پست و لجستیک در سراسر زنجیره ارزش ظاهر شده است. در این راستا، لاکرهای هوشمند نقطه عطف مهمی در حل چالشهای تحویل مرسوله در لست مایل هستند. این راهحل نوآورانه نه تنها ایمنی و امنیت را افزایش میدهد، بلکه سطحی از راحتی را نیز فراهم میکند که استاندارد تحویل بسته را بالا میبرد.
این فناوری پتانسیل کاهش دادن هزینههای عملیاتی را نیز دارد و بستری را برای کسبوکارها فراهم میکند تا جریان درآمد خود را گسترش دهند و با کاهش انتشار کربن مرتبط با تحویل بستههای سنتی، به پایداری محیط زیست کمک کنند. با در نظر گرفتن همه عوامل، بدیهی است که لاکر هوشمند آینده لجستیک است.