تاریخ انتشار: | 1402/06/01 |
استفاده از اینترنت اشیاء یا IoT در حمل و نقل طی سالهای اخیر، شتاب زیادی گرفته است. طبق تحقیقات انجام شده، پیشبینی میشود که تا سال 2023، ارزش بازار IoT در حمل و نقل به بیش از 328 میلیارد دلار برسد. در صنعت حمل و نقل و لجستیک، اینترنت اشیاء کاربردهای زیادی ارائه میدهد تا حملونقل شهری و بین شهری، کارآمدتر، ایمنتر و ارزانتر شود. از این فناوری نوین میتوان در مدیریت ناوگان، نظارت و مسیریابی پویا استفاده کرد تا صنعت حملونقل بهینهتر از همیشه باشد. در این مطلب از هلدینگ فاخر، به بررسی کاربردهای IoT در حمل و نقل و لجستیک میپردازیم.
قبل از این که به سراغ نقش IoT در حمل و نقل برویم، باید با این فناوری مدرن آشنا شویم تا بتوانیم چگونگی تاثیرگذاری آن در صنعت حمل و نقل و لجستیک را درک کنیم. بهطور ساده میتوان گفت که اینترنت اشیاء مجموعهای از دستگاههای محاسباتی، ماشینهای مکانیکی و دیجیتالی، اشیاء، حیوانات و انسانها است با شناسههای منحصربهفرد (UID) به یکدیگر متصل هستند. این اجزا میتوانند بدون نیاز به ارتباط انسان با انسان یا انسان با کامپیوتر، با یکدیگر ارتباط داشته باشند و انواع دادهها را منتقل کنند.
فناوری IoT در حمل و نقل برای مدیریت ناوگان، ترافیک، افزایش ایمنی لجستیک و... کاربرد دارد. در صنعت حمل و نقل میتوان روی هر یک از اجزای سیستم، مانند وسایل حملونقل، یک چیپ شناسایی نصب کرد تا جزیی از سیستم شود.
بهطور کلی برای به کارگیری فناوری IoT در حمل و نقل، باید شبکهای گسترده از حسگرها، اشیاء هوشمند و محرکها را پیادهسازی کرد. این شبکه، دادههای مرتبط با دنیای واقعی را جمعآوری و از طریق نرمافزارهای تخصصی، آنها را منتقل و به اطلاعات مفید تبدیل میکند.
طی سالهای اخیر با افزایش جمعیت، سیستم حمل و نقل و لجستیک بسیار گستردهتر شده است و به همین خاطر سازمانها و کمپانیها باید از فناوریهای نوین برای نظارت و مدیریت بر شبکه حمل و نقل خود استفاده کنند. اینترنت اشیاء نیز از همین فناوریهای نوین است.
در ادامه با انواع کاربردهای IoT در حمل و نقل آشنا میشویم.
تفاوتی ندارد که از اینترنت اشیاء برای حمل و نقل عمومی استفاده میشود یا قصد پیادهسازی آن را در شبکه حمل و نقل کالا و لجستیک داریم، موقعیتیابی مکان جغرافیایی به شکل مدرن یکی از مهمترین کاربردهای این فناوری مدرن در حملونقل بهشمار میآید. در حال حاضر، کمپانیها با کمک فناوری جیپیاس بهصورت مداوم از موقعیت مکانی ناوگان خود اطلاع دارند. باید گفت که موقعیتیابی با جیپیاس نیز در زیرمجموعه کاربردهای IoT در حمل و نقل است. با استفاده از این قابلیت، ناوگان شرکتها امنیت بیشتری دارند و احتمال سرقت آنها به حداقل میرسد. چرا که تحت هر شرایطی قابل ردیابی هستند. همچنین در دنیای امروز از دکلهای مخابراتی برای تخمین مکان خودروهادر صنعت حمل و نقل استفاده میشود و ترکیب این دو روش، دادههای دقیقتری برای مدیریت ناوگان فراهم میکند.
از طرف دیگر، با استفاده از اینترنت اشیاء، مشتریان نیز میتوانند در صنعت پست، مرسوله خود را بهصورت لحظهای ردیابی کنند. یکی دیگر از کاربردهای اینترنت اشیاء در زمینه موقعیتیابی، امکان محاسبه هوشمند کرایه است. در این صورت هزینههای مشتری و کارفرما برای استفاده از ناوگان حملونقل بهشدت کاهش پیدا خواهد کرد. باید گفت که با موقعیتیابی از طریق IoT ، ترافیک و آلودگی هوا نیز کاهش مییابد.
مدیریت ناوگان در کسبوکارهای بزرگ، یکی از پیچیدهترین و دشوارترین انواع عملیات بهشمار میآید. با این حال، با استفاده از IoT در حمل و نقل، مدیریت ناوگان کسبوکارها از همیشه کارآمدتر و سادهتر خواهد بود. بهطور کلی مدیریت ناوگان بهصورت هوشمند برای صنایع بزرگ که به جابهجایی کالا از مراکز مختلف برای تولید یک محصول نیاز دارند، یک امر ضروری است. همچنین در پروژههای حساس به زمان، کوچکترین تاخیر میتواند خسارات مادی زیادی را متوجه پروژه مورد نظر کند. در این نوع پروژهها نیز باید به مدیریت هوشمند ناوگان توجه لازم را داشت.
حسگرهای IoT در حمل و نقل، اطلاعات انواع وسایل را در سریعترین زمان ممکن به سیستم مدیریت ناوگان ارسال میکنند تا مدیران بتوانند نظارتی جامع بر تمامی اجزای ناوگان خود داشته باشند. باید اشاره کرد که هنوز استفاده از IoT در حمل و نقل و بهخصوص مدیریت ناوگان به شکل مناسب پیادهسازی نشده است. اما در آینده با توسعه نرمافزارها و سختافزارهای بهتر و کارآمدتر، قطعا شاهد استفاده بیشتر از این فناوری نوین در مدیریت هوشمند ناوگان خواهیم بود.
یکی دیگر از فرایندهای پیچیده در صنعت حمل و نقل و بهخصوص لجستیک، مدیریت موجودی انبارها است. با توجه به اهمیت مدیریت انبار در زنجیره تامین، بررسی موجودی انبار به صورت هوشمند، امکان مدیریت کارآمد ورود و خروج کالا را ممکن میکند و نهایتا منجر به استفاده بهینه از فضای انبار میشود. با استفاده از اینترنت اشیاء این فرایند پیچیده نیز ساده میشود و کسبوکارها میتوانند در یک پنل نرمافزاری، تمام اجناس موجود در انبار خود را بهراحتی مشاهده کنند.
برای مطالعه مقالهی "تفاوت زنجیره ارزش و زنجیره تامین"، کلیک کنید.
همانطور که اشاره شد، IoT در حمل و نقل باعث میشود که تمام وسایل نقلیه بهصورت مداوم دادههای مختلفی را برای سیستم مرکزی خود ارسال کنند. با استفاده از دادههای موقعیت مکانی و سرعت حرکت این وسایل، میتوان بار ترافیکی هر مسیر را مشخص کرد. در نتیجه با این دادههای مفید، امکان مسیریابی پویا فراهم میشود. برای مثال در هنگام بروز تصادف در یک مسیر مشخص، سیستم ناوبری یک مسیر خلوتتر را جایگزین مسیر قبلی میکند تا جابهجایی وسایل حملونقل ناوگان دچار مشکل نشوند.
یکی از کاربردهای مهم IoT در حمل و نقل که ابعاد کلیتری دارد و میتواند برای دولتها و شهرداریها مفید باشد، امکان استفاده از این فناوری برای دریافت عوارض بهصورت خودکار است. دوربینهای نصب شده در محل ثبت عوارض، پلاک هر خودرو را ثبت و سپس در نرمافزار تعبیه شده، عوارض را برای مالک خودرو در نظر میگیرند. میتوان با تطبیق دادههای مرتبط با پلاک خودروها (مانند نوع وسیله نقلیه یا مبدا آن) میزان عوارض دریافتی را کم یا زیاد کرد.
وسایل نقلیه بدون سرنشین یکی از مدرنترین ایدههایی هستند که استفاده از آنها میتواند صنعت حملونقل و لجستیک را برای همیشه متحول کند. هرچند که در حال حاضر پیادهسازی چنین ایدهای چالشهای بسیار زیادی دارد. اما با استفاده از IoT در حمل و نقل، بسیاری از این چالشها از بین خواهند رفت. چرا که وسایل نقلیه بدون سرنشین میتوانند اطلاعات مسیر و بسیاری از دادههای دیگر را بهصورت خودکار دریافت و پردازش کنند. در صنعت پست و حملونقل کالا، استفاده از وسایل نقلیه بدون سرنشین میتواند باعث صرفهجویی در هزینههای شرکتهای پستی شود.
استفاده از IoT در حمل و نقل، ایدهای مدرن است که بسیاری از کاربردهای آن در حال حاضر پیادهسازی شدهاند. باید گفت که این ایده، همچنان به ارتقا نرمافزاری و سختافزاری نیاز دارد تا بتواند در تمام بخشهای حملونقل به شکل گستردهای مورد استفاده قرار بگیرد.هلدینگ فاخر بهعنوان یک مجموعه پیشرو در زمینه فناوریهای نوین پست و لجستیک، توانسته است اکوسیستمی هوشمند و پایدار در این حوزه راهاندازی کند. بسیاری از کسبوکارهای آنلاین با استفاده از تجربیات و مشاورههای هلدینگ ما توانستهاند زنجیره تامین کالای مناسبی برای خود ایجاد نمایند و در واقع هلدینگ فاخر با ارائه راهحلهای نوآورانه، کسبوکارهای مدرنی را در زمینه پست و لجستیک خلق کرده است.